РЕЧНИК НА АРОМАТИТЕ ИЗПОЛЗВАНИ В ПАРФЮМИТЕ НИ


Амбърът има топъл и тежък аромат, леко сладък и ароматичен. Придава на композицията ориенталски характер.

Бергамотът е зелен цитрусов плод, който ухае свежо, сочно и сладко.

Цитрусовите нотки придават на парфюмите лек, сочен, освежаващ характер. Те включват: портокал, лимон, бергамот, лайм и грейпфрут.

Дървесните аромати с нотки като например кедрово или сандалово дърво, но също и пачули и ветивер, най-често се използват в базовата нотка на парфюма. Традиционно дървесните нотки се откриват при мъжките аромати, но стават все по-популярни и при дамските.

Сандаловото дърво има кадифен, топъл, сладък дървесен аромат.

Кедровото дърво често се използва в производството на мъжки аромати заради дървесния си, топъл и сух мирис.

Тонка са семена от плодовете на дървото кумару. Те имат топъл, цветен, леко ориенталски аромат, напомнящ на ванилия и марципан и лек ефект на афродизиак.

Фужер е категория мъжки аромати и означава композиция, състояща се цитруси, лавандула, мушкато и дървесни нотки (дъбов мъх и пачули).

Гурме е сладък аромат на шоколад, ликьор, кафе, мед, карамел, пралин, сладък бадем и др.

Хелиотроп е есенция от цветето хелиотроп, което има сладко-пудров аромат, напомнящ на ванилия, марципан и бадеми.

Ирис е растение от семейство Iridaceae (Перуникови); от корените му се извлича земен сладко-дървесен аромат. Придава на парфюма мъжествен характер.

Жасминът е много ценна съставка, която се използва в много дамски аромати. Той е интензивен, сладък и опияняващ; има приятна медена нотка.

Кардамонът е популярна подправка в арабските страни; заради пикантния си, ароматичен мирис се използва и като съставка в парфюмите.

Морските нотки са свежи, прозрачни и същевременно силни ароматни нотки, които напомнят за морски бриз, водопад или солен океан.

Нероли е аромат на цветове от горчив портокал. Той е ароматичен, горчиво-сладък, плодов, леко цветен аромат и напомня за слънце и топлина.

Ориенталският аромат е топъл, силен, чувствен и изкусителен – често с екзотични цветя, ванилия, амбър и тонка.

Уд е смола от азиатското дърво агар и е една от най-скъпите парфюмни съставки в света. На Изток уд е познат от повече от 2000 години, но по цял свят е известен отскоро. Екзотичната съставка става все по-призната и в Западните страни.

Пачули е аромат, който се извлича от сушените листа от този храст; той е земен, дървесно-сладък и тежък. Пачули придава на аромата загадъчен и изкусителен характер.

Мускусът отделя естествена топлина и сладост. Най-често използван в парфюмите е белият мускус, който създава усещане за нежност и чистота и за добре поддържана кожа.

Кипровият аромат е категория дамски аромати. Името идва от парфюма на Francois Coty от 1917 г. Той представлява контрастът между цитрусови нотки във върховата нотка и пачули и дъбов мъх в базовата нотка.

Туберозата е блестящобяло, подобно на лилия, цвете с изключително омайващ, тежък, сладък, стимулиращ мирис. Туберозата е изискана ароматна есенция, използвана в луксозната парфюмерия.

Ванилията се смята за кралицата на подправките и се отличава с топъл, нежен, сладък аромат, интензивен и дълготраен.

Ветиверът се извлича от корените на тропическа трева. Има земен, дървесен, опушен, топъл аромат.

Водният аромат напомня за свежестта, лекотата и прозрачността на водата.

Иланг-иланг е жълтеникаво цвете, което расте в Югоизточна Азия и ухае подобно на жасмин: цветно, сладко и опияняващо.

Зеленият аромат напомня за трева, листа и често се използва във върховата нотка.