Как правилно да съхраняваме любимите си парфюми така, че срокът на живота им да се разтяга практически „безкрайно дълго“.

Ако го кажем накратко, идеалните условия за съхранение на един парфюм са в тъмно прохладно място без достъп на кислород. Но тъй като това едва ли винаги ще е възможно, представяме ви седем важни насоки, които ще ви помогнат да съхраните в отлично състояние дори тези флакони, които са ви останали в наследство от мама и баба.

  1. Ограничете достъпа на светлина

Парфюмерийната суровина се състои от молекули, които встъпват в химични реакции помежду си. Слънчевата светлина ускорява този процес и в резултат ароматните вещества започват да се разлагат или химичните реакции стават неконтролируеми. И макар че днес в парфюмите се добавят специални антиоксиданти и забавящи вещества-инхибитори, този процес не може да бъде спрян напълно. Затова първо правило е тъмнината. 

  1. Не ги претопляйте

Оптималната температура за съхранение на парфюми е 17-22 градуса. В условията на излишна топлина течността може да се обезцвети или да се превърне в нещо мръсно и кафяво. Не е изключено да се промени и ароматът: той ще се отличава от изходния, а в най-краен случай ще стане напълно неузнаваем, тоест ще затихне.

Мнозина считат, че парфюмите се чувстват най-добре в хладилник, но това е погрешно. При температура +5 градуса се съхраняват само отделни суровини за парфюмерийната индустрия – алдехиди, цитруси и някои мускуси.

  1. Ограничете достъпа на кислород

Това се отнася по-скоро за парфюмите, които не са в пулверизатор. След употреба винаги плътно затваряйте капачето. Кислородът от въздуха е силен окислител, който встъпва в реакция с разтвора на парфюмната композиция. Този процес може да се сравни с виното: когато отворим червеното вино, то започва стремително да се окислява. И ако не сте допили бутилката, след седмица във вкуса ще настъпят драматични промени.

  1. Следете нивото на влажност

Освен прохладата и отсъствието на резки колебания в температурата, на парфюмите е необходимо оптимално ниво на влажност. Ако ги съхраняваме например в банята, където е влажно и топло, можем да ускорим разрушителния процес в композицията. Рафтчето близо до радиатора също не е добър вариант, защото там е твърде сухо. Идеалното място е в затворен шкаф или рафт, където не попадат слънчеви лъчи.

  1. Не го нанасяйте с пръсти

Ако сте купили парфюм без пулверизатор, опитайте да не го нанасяте с пръсти. Частички кожа и мазнина ще попаднат в парфюма, и – правилно! – ще стартират процеса на изменение на ароматната композиция.

  1. Не е наложително да съхраняваме парфюма в кутийка

Първото, което правим, когато донесем парфюма от магазина, е да изхвърлим опаковката. Съгласете се, че да се вади постоянно парфюмът от кутийката е досадно. Вие сами решавате дали опаковката ви е нужна. Колекционерите ги пазят, защото това е едно удобство при съхранение и класификация. Освен това опаковката пази стъклото от повреди. Ако имате само 5-6 парфюма, не ви е нужна опаковка.

  1. …и също така не е нужно да се съобразяваме със срока за годност

На някои опаковки стои срок на годност примерно 3-5 години. Това е свързано с определени законови норми. Но в случая не става дума за лекарства или кисело мляко. Реално при правилно съхранение, животът на парфюма може да бъде много по-дълъг. Може да ги предавате по наследство и да ги ползвате поне 100 години. Голяма е вероятността ароматът да се промени, но ще остане все така хубав.