Стрес е често използвана дума, чието значение обаче рядко осъзнаваме. Използват я почти всички възрастни, независимо от професията, възрастта и пола. Силата, с която стресът може да повлияе на здравето ни, ни дава право да говорим за него като болестта на последното десетилетие, въпреки че не е истинско заболяване. Английската сума „stress“ идва от френския термин “estrecier“, който произлиза от латинската дума “stringo, stringere“ и означава: да използваш натиск, да насилваш, да налагаш, да използваш насилие. Стресът е реакцията на организма към всяко прекалено натоварване, което предизвиква в тялото т.нар. отговор на стреса – реакция на нагаждане към новите условия, в резултат на която тялото е в състояние на готовност, опитвайки да се справи с новия товар.

Когато сме „стресирани“, това означава, че сме изложени на въздействието на външни сили, в зависимост от което отговорът може да бъде положителен или отрицателен. В общото ни разбиране стресът почти винаги е свързан с негативни аспекти, най-вече от психологическо или емоционално естество. Стресът е всяка ситуация, при която организмът е засегнат от някакви фактори, които нарушават баланса му и застрашават целостта му.
„Човешкият ум се тревожи най-много от това, което не може да се види”. Юлий Цезар
Проучванията показват, че причините за стрес могат да бъдат външни (природни бедствия, войни, лоши междуличностни отношения, училище, работа, но също така например просто да си загубите ключовете) или вътрешни. Дори малки стресови ситуации могат да бъдат опасни, ако са твърде много и стават по едно и също време. Вътрешните източници на стрес могат да зависят от типа личност, степента на самоконтрол, вътрешните конфликти. Стресът предизвиква алармена реакция в организма, която активизира мозъка, нервната и имунната система, ендокринните жлези. Резултатът от това е повишен обем на кръвта, ускорен сърдечен пулс, напрежение в мускулите и освобождаване на енергия. Забързан пулс, дълбоко, учестено дишане, мускулно напрежение, повишена чувствителност на всички сетива… Тялото просто се подготвя за атака или бягство.

Отговорът на стреса е различени при всяко човешко същество. Фактор, който е нормален за здравото тяло, може да бъде твърде екстремен за отслабения организъм. Ако стресът е постоянен, той повлиява развитието на различни болести на цивилизацията. Човекът е надарен със способността да разпознава голям брой сигнали, посочващи предстояща опасност. От момента на възникването си стресът преминава през три фази, дефинирани от „докторът на стреса“ Ханс Селие:

1. тревога – нервни сте за ситуацията, напрегнати, искате да я разрешите. Ако проблемът започне да ви завладява и осъзнаете, че не можете да се справите, се появява чувство на разстройване и объркване, придружено от загуба на енергия, намалена работоспособност, изпадате в порочен кръг, от който искате да излезете, но не знаете как. По това време вече говорим за
2. фаза – фаза на съпротива. Последната фаза на стреса - изтощение, се проявява с умора, безпокойство и дори депресия. Умората не може да се премахне с наспиване; появяват се безсъние и раздразнителност, негативните чувства непрекъснато се задълбочават. В тази фаза е необходима помощ от семейството, приятелите и лекар. При нея човек не може да се справи сам.

Ако стресът продължи за кратко и е с подходяща интензивност, той може дори да има положително въздействие върху нас. Той стимулира метаболизма, хормоналната активност, умствените способности, креативността и ни помага да имаме по-добри постижения. Но ако прекаленият стрес продължава и механизмите за компенсиране са ангажирани за твърде дълго, не само менталното ни здраве е в опасност, но и физическото ни благосъстояние. Например, ако някое има чести промени в налягането, с времето високото кръвно налягане ще стане обичайно. Прекаленият стрес натоварва цялата кръвоносна система. По-често се появява главоболие.

Стресът предизвиква значителни промени в храносмилането – от стомашни разстройства до синдром на раздразненото черво, докато не се стигне до по-сериозни проблеми. Поради стреса жлъчката може да не се изпразва правилно (парене под ребрата) и могат да се образуват камъни в бъбреците. Хроничният стрес, според проучване, проведено още през 1977 г. (Bartropova), влияе неблагоприятно на имунната система и така хората се разболяват по-лесно и по-често. По време на стрес могат да се появят мускулни крампи, често уриниране, усещане за „буца“ в гърлото, подпухване, загуба на апетит, диплопия. В областта на сексуалната активност – спадане на потентността, промени в менструалния цикъл.

Що се отнася до умствените способности, някои стресови ситуации могат да ни парализират напълно и да възпрепятстват извършването на дейности, с които лесно може да се справим в нормално състояние. Често срещано „решение“ на проблемите със стреса е прекомерната консумация на алкохол, както и цигари или наркотици. Как да се борим със стреса? Имайки предвид времето, в което живеем, значителното натоварване на тялото, предизвикан от стресови фактори, и произтичащите рискове, ние предлагаме сигурен, натурален и ефективен продукт.

Mind Master е първата и най-широкообхватна комбинация „всичко в едно“ – най-важните вещества, микроелементи , които са показали в научни изследвания, че имат положително влияние върху нервната система, оптимизират обмена на енергия , намаляват умората и изтощението и защитават клетките от вредното действие на свободните радикали. Стресът е част от ежедневния ни живот. Не можем да го премахнем напълно, затова трябва да се научим как да се справяме с него. Вярваме, че нашият продукт Mind Master може да ви помогне за това. Не забравяйте да добавите позитивно мислене и усмивка, докато пиене вашия Mind Master. 

Mind Master с тиамин, витамини B12, E, селен и желязо
В днешното време на трескаво препускане, стресът е проблем номер 1 в света. Всички го познаваме: студентите и учениците, хората, които работят под напрежение, съчетавайки семейните и професионалните задължения. Искаме да се наслаждаваме пълноценно на живота, като същевременно поемаме много отговорности и искаме да бъдем успешни. През цялото време имаме да правим нещо и нямаме време за почивка. Живеем не толкова подредено колкото преди, наложени са ни повече изисквания, всичко става толкова бързо, че е трудно да вървим в крачка. Водейки толкова напрегнат начин на живот, трябва да внимаваме за оптималното снабдяване на организма с хранителни вещества.

Оксидантен стрес
Стресът убива енергията ни. Той повишава броя на свободните радикали в организма, които атакуват и разрушават клетки и клетъчни структури. Това състояние се нарича „оксидантен стрес“ и води до понижаване на работоспособността. Бързо се уморяваме, чувстваме се изтощени и не можем да се концентрираме. 

Интересен факт 
В миналото стресът е трябвало да ни предпазва в животозастрашаващи ситуации. Повишеното ниво на адреналина помагало на ловците да съберат сили и в много случаи – да оцелеят. Но времената са се променили. Адреналинът може да ни мобилизира да постигнем по-добри резултати и добра физическа работоспособност, но често това е за сметка на други функции на организма. 

Съвет
Какво най-често правим в ситуации на стрес? Често хапваме на крак, през деня сме на кафе, сладки и цигари, за да ни поддържат… За вечеря хапваме нещо набързо, после сънят ни е кратък и недълбок. Това допълнително увеличава оксидантния стрес! А всъщност при стрес имаме нужда най-вече от витамини, минерали и микроелементи. Само благодарение на тях организмът може да се защити срещу негативните фактори и да произведе необходимата нова енергия.  

Mind Master с тиамин, витамини B12 и E, селен и желязо – революционен продукт на 21-ви век
Съставките на продукта Mind Master допринасят между другото за:

» Нормален енергиен метаболизъм
» Нормална функция на нервната система
» Нормална психологическа функция
» Намаляване на чувството на умора и изтощение
» Нормална когнитивна функция
» Защита на клетките от оксидантен стрес
По какво се различава Mind Master от обичайните енергизиращи продукти като кафето или енергийните напитки?

Кафето или енергийните напитки могат да увеличат енергията за кратко, но по отношение на енергията и здравето това прилича по-скоро на задлъжняване. Стимулиращите субстанции – разлика от Mind Master – не променят причината за намалената работоспособност.

Витамини B  

» Сътрудничат си помежду си
» Витамин B12 допринася за поддържането на нормален енергиен метаболизъм
» Витамин B12 допринася за правилното функциониране на нервната система
» Витамин B12 допринася за нормалната психическа функция
» Витамин B12 помага за образуването на червени кръвни клетки
» Витамин B12 помага за правилното функциониране на имунната система
» Витамин B12 допринася за намаляване на чувството на умора и изтощение
» Витамин B12 участва в процеса на делене на клетките
» Тиамин допринася за поддържането на нормален енергиен метаболизъм
» Тиамин допринася за правилното функциониране на нервната система
» Тиамин допринася за нормалната психическа функция
» Тиамин помага за правилното функциониране на сърцето

Зелен чай

» Използван в Китай от 3000 години

Селен

» Жизненоважен микроелемент
» Микрохранително вещество
» Селенът помага за защита на клетките от оксидантен стрес 

Витамини E

» Важен микронутриент
» Компонент на всички клетъчни мембрани
» Мастноразтворим витамин
» Допринася за защита на клетките от оксидантен стрес

Коензим Q 10

» Среща се във всички клетки (в митохондриите)
» Производството му в организма започва да намалява след 30-годишна възраст

Желязо

» Основен атом в хемоглобина
» Помага за поддържане на нормалната когнитивна функция
» Помага за нормалното производство на червени кръвни клетки и хемоглобин
» Помага за правилното транспортиране на кислород в тялото
» Помага да нормалното функциониране на имунната система
» Допринася за намаляване на чувството на умора и изтощение
» Участва в процеса на делене на клетките

Недостигът на желязо води до умора и намаляване на работоспособността (особено застрашени са жените). При изисквания за висока работоспособност, нуждите се увеличават и трябва да бъдат целенасочено покрити. Недостигът на желязо е един от най-разпространените дефицити от микронутриенти в западния свят