Много сме слушали за ценните качества на зеления чай. Той винаги е на мода. Има обаче чай, който не е толкова популярен, а същевременно е няколко пъти по-богат на антиоксиданти от зеления чай! Това е чаят Cistus Incanus, предлаган от denim.bg. Растението Cistus Incanus, наричано още памуклийка или скална роза, е сред най-богатите на полифеноли, като същевременно не дава странични ефекти. Може да се употребява от възрастни и деца над 3 години, като много добре се комбинира с мед и лимон.

Какви са множеството удивителни свойства на тази напитка?

Високата концентрация на полифеноли засилва имунната система. Полифенолите се грижат за деактивацията на вирусите чрез блокирането на H и N – антените, чрез които вирусите се закрепват към човешките клетки, така че настинките и грипът се прекарват по-лесно и за кратко време. Употребата на този чай подобрява естествената резистентност на организма към подобни неприятни заболявания. В случай на инфекция на горните дихателни пътища, чаят Cistus Incanus също ще ни помогне да се отървем от симптомите, като спомага за отхрачването и изхвърлянето на слуз от организма.

Но изненадващо добрите му свойства не свършват дотук. Този приятен чай може да донесе облекчение на мъжете в напреднала възраст, които страдат от уголемена простата, тъй като има антипролиферативни и цитотоксични свойства.

Със своите способности да очиства организма ни от токсини, чаят се препоръчва на хора, приемащи много лекарства, подложени на силен стрес, консуматори на алкохол, пушачи и на всички, живеещи в големите и силно замърсени градове.

Отварата от Cistus Incanus  притежава антибактериални, антивирусни, противогъбични и  противовъзпалителни свойства. Увеличава костната плътност и изгражда защитен епителен слой в чревния тракт. Също така се наблюдава добър антиалергичен ефект (антихистамин).

Тонизиращата напитка помага за предотвратяване на исхемична болест на сърцето, като разтваря емболии и кръвни съсиреци. Работи и срещу спирохеята, която причинява лаймска болест.

Екстрактът от памуклийка има и доказано антиканцерогенно действие. Според изследване на Университета в Оснабрюк, действието му спира растежа на ракови клетки на гърдата. Използва се като профилактично и поддържащо терапията лекарство при рак на червата.

Какви са козметичните свойства на този чай?

Обикновено свързваме пиенето на чай предимно с ползи за нашето здраве. Но в случая с Cistus Incanus така наречените козметични, външно видими ползи за тялото ни също са много.

Cistus Incanus е силно антиоксидантно растение, което има голяма способност да хваща свободни радикали и да понижава активността на колагеназата. В резултат на това при редовна употреба на чая ще изпитаме неговия противовъзпалителен и подмладяващ ефект върху нашето тяло. Кожата ни ще бъде тонизирана и ще оказва добра съпротива срещу образуването на бръчки.

Чаят е чудесно средство за хигиена на устната кухина, с което е добра профилактика срещу кариес и пародонтоза. За разлика от други видове чай има и избелващ зъбите ефект.

На последно място, но не последно по своята ценност - пиенето на екстракта от Cistus Incanus причинява благоприятна промяна в миризмата, изпускана от тялото, защото действа като антиперспирант.

Как да приемаме чая Cistus Incanus?

Този чай е добре да се използва редовно, всеки ден.

Cistus Incanus чай
Cistus Incanus в комбинация с изсушени листа от освежаваща мента. Силен билков чай, който перфектно утолява жаждата.
Състав: 95% листа от памуклийка (Cistus Incanus), листа от мента
Начин на приготвяне: запарете 1 пълна с.л. чай с вряща вода, покрийте и оставете за 8-10 минути, след което прецедете.В зависимост от предпочитанията може да овкусите чая с лимон, мед или сушени плодове (парчета сушена ябълка, шипки и др.

Cistus Incanus спрей
Спрей за гърло с приятен, свеж вкус на мента, обогатен с витамини C и E. Идеален за изпът. Витамин C допринася за нормалната функция на имунната система. Избрани съставки: екстракт от памуклийка, витамин C, витамин E. Пълният списък със съставки и таблица с хранителните стойности може да намерите на етикета. Препоръчителен прием – 3х3 впръсквания.

Cistus Incanus капсули
Капсулите съдържат екстракт от Cistus Incanus без генномодифицирани съставки. Освен това съдържат цинк и витамин С, които подпомагат нормалното функциониране на имунната система*. Обвивката на капсулата е изцяло натурална и съставена от растителни вещества. * Витамин C и цинк допринасят за нормална функция на имунната система. Избрани съставки: екстракт от Cistus Incanus, витамин C, цинк. Пълният списък със съставки и таблица с хранителните стойности може да намерите на етикета.Препоръчителна дневна доза 2 капсули.